vrijdag 24 februari 2012

#19. oproep eerste lichting bewoners Rijkswerkkamp Twilhaar bij Nijverdal

Hulp bij onderzoek naar Scheveningers gevraagd!

Wij zijn in Nijverdal (Overijssel) bezig de geschiedenis van Rijkswerkkamp voor de Werkverruiming Twilhaar (1941-1947) boven water te halen. Daarvoor hebben we de hulp nodig van mensen uit Scheveningen en Den Haag, die hier zelf nog iets van afweten of die het van horen zeggen hebben.

De geschiedenis van dat werkkamp Twilhaar bestaat uit drie perioden:

1. De periode begin 1941 tot april 1942, toen door de oorlog werkloos geraakte Scheveningse en Haagse mannen via de Dienst voor de Werkverruiming naar de werkkampen werden gezonden. Scheveningers waren dus de eerste bewoners van dit kamp! Elke twee weken gingen grote groepen arbeiders via station Holland Spoor op weg om hun kostje te verdienen op de hei of in de bossen in het oosten van het land, in werkkampen met namen als Twilhaar, Kloosterhaar, Balderhaar, Molengoot en Slikken.

2. De periode juli 1942 tot oktober 1942, toen een grote groep Groninger joden daar enkele maanden verbleef.

3. De periode eind 1942 tot 1947, toen mensen uit de kuststreken, vanwege de aanleg van de Atlantikwal, dienden te evacueren en er in Twilhaar opnieuw mensen uit Scheveningen zaten, naast bv Katwijkers en Noordwijkers. Ditmaal gezinnen met kinderen.

Waarom is dit nu weer actueel? 

Het werkkampterrein is na de oorlog ontruimd en er zijn bomen geplant. Er was meer dan 60 jaar niets meer van het kamp te zien. Nadat deze verloren geraakte geschiedenis in 2001 werd herontdekt is er in 2003 op de plek van Twilhaar een monument onthuld. Ondertussen is de inrichting van het voormalige werkkampterrein door Staatsbosbeheer opnieuw zichtbaar gemaakt. Deze herinrichting van het werkkampterrein Twilhaar zal begin mei 2012 officieel worden geopend. Vanaf dan wordt het onderdeel van een excursieprogramma, dat het oorlogsmuseum Memory in Nijverdal gaat aanbieden aan alle scholen in Nederland. In dat oorlogsmuseum is een aparte ruimte gewijd aan werkkamp Twilhaar en er zullen folders gemaakt worden. Over de perioden 2 en 3 is aardig wat informatie bekend. Over de eerste periode weinig tot niets. We weten dat de arbeiders uit Scheveningen en Den Haag afkomstig waren en dat de plaatselijke bevolking van Nijverdal begaan was met het verblijf van de mannen op de hei en voor hen een aantal ontspanningsavonden heeft georganiseerd. We hebben geen enkele naam, geen foto, geen enkel verhaal uit die eerste periode. 

Wat willen we weten?

We zoeken informatie over die eerste periode: begin 1941- april 1942 met Scheveningse en Haagse mannen in de Werkverruiming. Het liefst een verhaal van iemand, die in Twilhaar heeft gewerkt. Of iemand, die van zijn vader heeft vernomen, hoe dat was, met grote groepen Scheveningers met de trein via Zwolle naar een kamp als Twilhaar. Of alleen een naam. Liefst een fotootje. Ligt er nog ergens een brief of een ansichtkaart? Het zou jammer zijn wanneer straks in het museum en in de folder helemaal niets over de Scheveningers te melden is!

Informatie graag naar:
Alex Alferink, Van Speijkstraat 6, 7441 HV Nijverdal
http://werkkamptwilhaar.nl/oproep.html
mail: alexalferink@gmail.com
 
******************************************************

©opyright A4 flyer: Alex Alferink - eind februari 2012





















*****************************************************

1 opmerking:

  1. Reacties graag naar pelgrim.geert@bakker.nl
    of rechtstreeks naar alexalferink@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen